Hoe wordt een doek met tunnels gemaakt
Bij Piet Hoevenaars kunnen wij iedere vorm van tunnelzoom verwerken. Toch zijn er enkele belangrijke punten waar jij als klant rekening mee moet houden tijdens het ontwerp van je bestand. Via dit artikel geven we enkele tips zoals; het berekenen van de juiste tunnelmaat (plat). En geven we richtlijnen hoe je belangrijke elementen in jouw ontwerp zoals logo’s en teksten, vrij van de tunnel houdt.
Zelf de juiste tunnelmaat berekenen?
Hoe bereken je de juiste tunnelmaat? Er is namelijk een verschil tussen de diameter van de buis en de tunnel plat gemeten. Maak gebruik van dit handige rekenmodel om zelf de juiste tunnel maat (plat) voor jouw spandoek of vlag te berekenen.
In ons rekenvoorbeeld nemen we een buis met een diameter van 4 cm:
- Vermenigvuldig de diameter met 3,14 (Pi)
- Neem de uitkomst: + 2 cm
- Deel deze uitkomst door 2
- Rond de uitkomst af naar boven
Ontwerp en opmaak advies
Lever je bestand op netto doekformaat aan. Tijdens de productie zetten wij er een extra rand aan om de confectie van de tunnel te kunnen maken. De extra rand die we aan het bestand meegeven slaan we later om op de achterzijde. Om deze vervolgens vast te lassen of stikken. Op deze manier ontstaat de tunnelzoom. Afhankelijk van het materiaal en toepassing is dit een witte, zwarte of rand met gespiegeld beeld.
Houd er tijdens het ontwerp van je bestand rekening mee dat je genoeg afstand bewaard met logo's en teksten tot de platte tunnel die je zojuist berekend hebt. Zo adviseren we om minimaal 4 cm extra van de (platte) tunnelmaat weg te blijven met logo’s en andere belangrijke teksten. Hiermee voorkom je dat een deel van je ontwerp over de tunnel valt.
Als je bevoordeeld een doek met een tunnel van 8 cm besteld, blijf je 13 cm weg van de rand met belangrijke ontwerp elementen zoals logo's en- of teksten.
Zie rekenvoorbeeld:
8 cm + 1 cm stiknaad + 4 cm veiligheidsmarge = 13 cm.