Wat is witprint?

Bij witprint printen we naast de CMYK kleuren ook witte inkt. Op die manier zijn er op transparante en gekleurde materialen speciale effecten te bereiken. 

Als witprint tot de mogelijkheden behoort op een materiaal, is dit in onze webshop ook te selecteren. We gebruiken dan diverse termen. Wat die betekenen en hoe je witprint kan aanleveren lees je in dit artikel.

De dekking van witprint

Witprint kan zowel gebruikt worden op gekleurde materialen en op heldere materialen. Denk aan gekleurd Forex of helder acrylaat. Wit kan geprint worden in gradaties. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld een verloop printen. De gradatie kan je aangeven in de dekking van de laag. Geef je dat niet op, dan gaan we uit van een 100% dekking.

Hoe hoger het percentage, hoe beter de dekking van de witprint is en hoe voller van kleur deze zal zijn. Hou er wel rekening mee dat witprint niet helemaal dekkend of blockout is. Bij veel lichtinval, zal het dus alsnog iets doorschijnen.

Verschillende soorten witprint

Als je online gaat bestellen kan je voor drie opties witprint kiezen. Deze opties hebben allemaal een eigen aanleverwijze die wij je hieronder kort zullen uitleggen.

Wit als volvlak over de afbeelding

Kies je voor de optie wit als volvlak over de afbeelding?
Dan hoef jij geen rekening te houden met de aanlevering van de witprint in jouw bestand. Wij zorgen ervoor dat de volledige afbeelding wordt opgevuld met een witlaag in 100% dekking. Dat betekend dus dat het volledige vlak wit zal zijn. De delen die in jouw bestand geen dekking hebben, zullen dan wit zijn.

Witprint achter de geprinte delen

Kies je voor de optie witprint achter de geprinte delen?
Ook bij deze optie hoef je geen rekening te houden met een losse laag in jouw bestand. Alle posities in het bestand die een dekking hebben van meer dan 0% zullen we voorzien een 100% witte laag achter de geprinte delen.

Witprint aangegeven in bestand

Kies je voor de optie witprint aangegeven in bestand?
Dan is het de bedoeling dat jij de posities en dekking van de witte laag zelf aangeeft. Onze bestandsverwerking zal deze laag signaleren en zorgen dat er witprint wordt geplaatst op de door jou aangegeven posities. Hoe je dat precies kan doen lees je hieronder stap voor stap.

Zelf witprint aanleveren?

In dit voorbeeld laten we je zien hoe we de letter "T" voorzien van witprint terwijl de CMYK kleuren doorschijnen op de transparante achtergrond.

Stap 1: Plaats witprint aangeven

Als eerste gaan we aangeven welke delen of elementen uit het ontwerp wit geprint moeten worden. Deze elementen kopiëren en plakken we in een daarvoor aparte laag genaamd White. In dit voorbeeld gaan we de "T" wit printen. Deze plakken we dus in de daarvoor aangemaakte White laag.

Stap 2: Witprint kleurstaal toewijzen

De tweede stap is de juiste steunkleur toewijzen aan onze delen of elementen die we graag wit geprint zien worden. Een juiste benaming van de kleurstaal zorgt ervoor dat onze printer de actie kan lezen zodat hij precies weet om welke delen of elementen het gaat. Hier laten wij je zien hoe je een juiste kleurstaal aanmaakt en toewijst. Alle mogelijke kleurstalen zijn te downloaden en terug te vinden op de pagina kleurstalen.

Stap 3: Overdruk aanzetten

De laatste stap is overdruk aanzetten van de elementen met de kleurstaal White uit de laag White. Met deze instelling herkent onze printer de printgang. Hierdoor wordt de witte print als eerste laag aangebracht waarna de tweede full color printlaag volgt. De witprint komt dus onderop te liggen ofwel aan de achterzijde van je full color.

Vragen over witprint?

Ben je niet helemaal zeker over je bestand, of wil je wat meer weten over witprint? Je kunt ons altijd bellen of mailen voor advies. Dan leggen wij het helder uit, zodat je online de juiste bestanden aan kunt leveren. Zo krijg je zeker de print die je in gedachten hebt.